Ga naar de inhoud
vrouwen

The essence of connection

11 november 2022: Een dag ter herinnering aan alle vrouwen die hun wijsheid aan onze samenleving hebben verleend en dit blijven doen.
Een moment om even stil te staan en naar de levensverhalen van diverse vrouwen te luisteren en samen te beleven.
Samen genieten van een Marokkaanse theeceremonie, het symbool van gastvrijheid.

Kinderen zijn van harte welkom, er is een knutselactiviteit.

vrijdag 11 november, om 17u

in Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
gratis, vooraf inschrijven www.avansa-brugge.be

organisatie: Brugge Solidair, Rode Kruisopvangcentrum Brugge, Diversiteitsdienst, Avansa

Vredeszingen

We zingen samen mantra’s en korte liederen van alle continenten uit diverse tradities voor innerlijke – en wereldvrede.
De woorden en de vibraties van de mantra’s werken diep door op alle lagen van ons zijn, harmoniseren, ontspannen en brengen ons in een sacrale sfeer. We eindigen meer uitbundig zodat iedereen goed geaard en vrolijk verder de dag ingaat.
Kwartet zang, percussie en keyboard/piano en gitaar met Ana Rotsaert, Lore Vyt, San Sage en Stijn Defrancq.

vrijdag 11 november, om 11u

in de Magdalenakerk, Stalijzerstraat, Brugge
vrije bijdrage, vooraf inschrijven www.avansa-brugge.be

organisatie: Ana Rotsaert

koffie

Het Arabische koffieritueel

Arabische koffie kent een lange traditie. Er bestaat een authentiek koffieritueel, zowel voor het serveren als voor het drinken. En dat is nog altijd springlevend. De traditionele Arabische koffie prijkt in de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed’ en heeft een rijk verleden. Al in de 14de eeuw bereikten de bonen Arabië vanuit de hooglanden van Ethiopië. Tot de Turkse verovering in de 16e eeuw hadden de Arabieren het monopolie op koffie. Ze beschermden dit door enkel koffiebonen te verkopen die via hitte waren behandeld, zodat geen concurrerende plantages konden ontstaan. Baraa Khadra vertelt je alles over deze pittige Arabische koffie en het ritueel. En natuurlijk mag je proeven!

zaterdag 12 november, vanaf 14u00

in Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
3€
vooraf inschrijven www.avansa-brugge.be
organisatie: Avansa

islam

Het etiket islam – Beeldvorming onder de loep

De samenleving wordt diverser. Jouw kijk op die samenleving is bepaald door de waarden en normen die jezelf meedraagt, maar ook door beelden vanuit de media. Door de vele bomen is het bos soms niet meer te zien. Culturele verschillen, familiale gewoontes of individuele voorkeuren vallen allemaal onder één noemer: ‘dé islam’. Maar wat is precies de essentie van de islam? En wat schrijven we toe aan cultuur? We onderzoeken het samen met Beyza Yilmaz en Imane Hadra in een interactieve workshop.

zaterdag 19 november, vanaf 14u00

in het Cultureel Islamitisch Centrum, Diksmuidse Heerweg 169, Sint-Andries
gratis
inschrijven via www.avansa-brugge.be
organisatie: Avansa, Cultureel Islamitisch Centrum, Diversiteitsdienst, Motief

for sama

Film ‘For Sama’ en nagesprek met Brugse vluchtelingen

In de aangrijpende docu For Sama volgt de jonge burgerjournaliste Waad Al-Kateab vijf jaar lang de oorlogsgebeurtenissen in haar thuisstad Aleppo en dan vooral de gevolgen ervan voor de gewone burgers. Te midden van het oorlogsgeweld moet ze haar pasgeboren dochter Sama opvoeden. Wij tonen de film en gaan nadien in gesprek met vluchtelingen die nu een nieuw leven proberen uitbouwen in Brugge. 

zaterdag 19 november, om 19u30

in de Brug, Hauwerstraat 3A, Brugge
gratis
inschrijven via brugge@demens.nu of 050 33 59 75 
organisatie: Adiba, FMDO, Huis van de Mens

stadsschouwburg

Kunst als brug tussen culturen – Rondleiding in de Stadsschouwburg

Je duikt achter de coulissen van onze mooie Stadsschouwburg. Een gids neemt je mee achter deuren die anders gesloten blijven: langs de zaal, het podium, de kleedkamers en de foyer. Je krijgt alles te horen over het dagelijkse leven in de schouwburg, de voorstellingen en de geschiedenis van het gebouw. Wil je samen met mensen van andere culturen op stap? Tijdens deze rondleiding leer je nieuwe mensen en hun verhalen kennen. Want cultuur verwondert, maakt vriendschap en verbindt. We sluiten samen af met een drankje.

zondag 20 november, vanaf 14u30

in de Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge
5€ (een drankje is in de prijs begrepen)
vooraf inschrijven via www.avansa-brugge.be
organisatie: Avansa, Cultuurcentrum

Solidariteitsmarkt


Kom proeven van heerlijke falafels, zoete oliebollen, Marrokkaanse thee, bakbananen, hartige fishrolls, shoarma, yellow rice en andere lekkernijen. Snuister tussen Indische sjaals, kleurrijke sieraden of kies eens voor een Afrikaans kapsel met vlechtjes. Op onze solidariteitsmarkt maak je kennis met diverse Brugse verenigingen. Maak een praatje en ontdek voor welk maatschappelijk belang ze zich inzetten. Alle opbrengst van deze markt gaat rechtstreeks naar de werking van deze verenigingen.

zondag 20 november, van 12u00 tot 17u00

in Basisschool Sint-Lodewijkscollege, Gerard Davidstraat 57, Sint-Andries
gratis
Organisatie: FMDO

Pleasant Island

Pleasant Island (Nauru)

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd. De geschiedenis van deze plek leest als een moderne parabel, waarin kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen.
Documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere gingen er op onderzoek en zagen in miniatuurvorm de grenzen van onze wereld die gericht is op eindeloze groei. Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op een persoonlijke en gevoelige manier op zoek naar nieuwe perspectieven.

woensdag 23 november, om 20u00

in MaZ, Magdalenastraat 27, Sint-Andries
12€ – 6€ (-26 j)
tickets via www.ccbrugge.be of 050 44 30 60
Organisatie: Cultuurcentrum Brugge i.s.m. KAAP

sijsele

Asiel in de praktijk – bezoek aan het Rode Kruis Opvangcentrum Sijsele

Het tijdelijk opvangcentrum in Sijsele opende in april 2020 de deuren. Zowel gezinnen als alleenstaande mannen en vrouwen vinden er een tijdelijk verblijf. De staf van het centrum toont je hoe het centrum werkt, hoe het dagelijkse leven van de bewoners eraan toegaat en hoe een asielprocedure verloopt. Je leeft je volledig in het verhaal van de nieuwkomers in en treedt in hun voetsporen. Tijdens deze tocht ontdek je welk parcours zij afleggen en voor welke uitdagingen ze staan.

woensdag 23 november, om 14u00

in het Rode Kruis Opvangcentrum, Dorpsstraat 188, Sijsele
€ 3
vooraf inschrijven www.avansa-brugge.be
organisatie: Rode Kruis, Avansa

frida

Café Frida – Thank God it’s Frida!

Op vrijdag 25 november tovert FMDO het vroegere cultuurcafé van Brugge om tot Café Frida. Café Frida is een open café waar iedereen welkom is. Kom praten met onze vrijwilligers en leer onze superdiverse organisatie beter kennen. Samen beleven we een gezellige avond en zetten we het weekend in! Kom alleen of breng je vrienden mee.

vrijdag 25 november, vanaf 19u00

in Korf, Naaldenstraat 4, Brugge
gratis
inschrijving is niet nodig
organisatie: FMDO, Republiek

WoW, inspirerende verhalen!

Wees o zo welkom op onze boot volgestouwd met koffertjes vol begeesterende verhalen.
Laat je meeslepen door de inspirerende belevingen van Aiman en Mohamed, straffe mannen in overleven en floreren: levenskunstenaars. Ontdek hoe ze van vluchteling en migrant hier een wow verhaal schreven en leer hen kennen bij een heerlijk drankje en hapje – een avond vol beklijvend soulfood.

zaterdag 26 november, om 19u30

op de woonboot Taranta, bij de Dampoort (bij de Koeleweimolen)
vrije bijdrage
inschrijven via contact@vzwtaranta.com 
organisatie: Taranta vzw 

aroma

VOLZET – Aroma: samen koken, samen eten

Aroma is een culturele kookworkshop. We nodigen je uit om letterlijk en figuurlijk te proeven van een andere cultuur. Je kookt in groep en nadien geniet je samen van een verrassend lekker gerecht. 

woensdag 30 november, om 18u30

inin Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
inschrijven via https://fmdo.idloom.events/aroma-brugge-30-11
10€
organisatie: Buurtcentrum De Dijk, FMDO

Welkom in de Arabische wereld (cursus)

Meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd spreken Arabisch. Arabisch is bovendien de officiële taal in meer dan 20 landen. Ook onze cultuur draagt Arabische sporen, in woordenschat, numeriek systeem, universiteiten…
Wil je in drie sessies lang onderdompelen in de Arabische wereld? Arabisch erfgoed, impact op het Westen, de islam, Arabische gewoontes en etiquette, opvoeding, literatuur en kalligrafie, een korte introductie in de Arabische taal… het komt allemaal aan bod.

Donderdagen 1, 8 en 15 dec, vanaf 19u30

in Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
24€
vooraf inschrijven www.avansa-brugge.be
organisatie: Avansa

Seckou Ouologuem

Healing Kitchen

Musea Brugge focust met de culturele broedplaats ‘Salon Arents’ in eerste instantie op blinde vlekken uit de kunst en samenleving en op de nog steeds hoofdzakelijk witte en cis-gedomineerde expomuren van onze Westerse culturele instellingen. Met diverse partners nodigen we iedereen uit om hun ervaringen en hun kijk op dit onderwerp bloot te leggen en bespreekbaar te maken. Ook onze museumdichter Seckou Ouologuem nodigt het publiek uit om te participeren met diverse initiatieven waaronder ‘Healing Kitchen’: een warme, poëtische kook- en praatavond. Alle deelnemers krijgen zowel poëzie als lekkere hapjes van nieuwe Bruggelingen/Belgen voorgeschoteld. Iedereen neemt plaats aan één lange, verbindende tafel en wordt uitgenodigd om verhalen uit het land van herkomst uit te wisselen. Alles draait om herinneringen rond geuren, kindertijd, smaken, uitwisselen van ervaringen, enz. binnen de warme kerstsfeer waarin Musea Brugge iedereen welkom heet.

vrijdag 2 december, om 18u00

in de Vriendenzaal Musea Brugge, Dijver 12, Brugge
8€
Inschrijven via www.museabrugge.be 
organisatie: Musea Brugge

Palestina

Palestina-dag – Johan Depoorter over de verdwenen dorpen van Palestina

Een aantal Brugse verenigingen organiseren een Palestina dag n.a.v. de “Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk”. Johan Depoorter, voormalig VRT-journalist, geeft toelichting over de fototentoonstelling ‘De verdwenen dorpen van Palestina’ en de huidige situatie van de Palestijnse bevolking. Hij maakte in 2018 een fotoreeks over een tiental verdwenen Palestijnse dorpen tijdens een rondreis door Israël en Palestina.
Er zijn Palestijnse desserts, koekjes en thee. We sluiten samen af met de Levantijnse lijndans Dabke!

De tento is gratis te bezoeken tijdens de kantooruren van Avansa, tot en met 15 december.

zaterdag 3 december, van 15u00 tot 18u00

in Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
gratis, inschrijven: www.avansa-brugge.be
organisatie: Taranta vzw, Avansa

zorg

Voor mensen die actief zijn in de zorg of het welzijnswerk

Cultuursensitief werken in de zorg

Migratie maakte over de afgelopen decennia onze samenleving superdivers. Ook in Brugge kan je dat zien en horen in het straatbeeld. Zeker professionals zijn vaak zoekend naar hoe ‘ cultuur’ een plaats te geven in de hulp of dienstverlening. In welke mate speelt de herkomst cultuur een rol in professionele begeleiding? Welke accenten kunnen gelegd worden om rekening te houden met talige en niet- talige drempels die mensen kunnen ervaren? 

Cultuursensitief handelen biedt houvast en meerwaarde in de superdiverse samenleving. In de sessie ontdekken we wat cultuursensitief zijn net inhoudt en reiken we tips en tools aan om mee aan de slag te gaan in je dagdagelijkse en/of professionele leven. 

dinsdag 6 december, om 19u30

in de turnzaal Howest, Klaverstraat 52, Brugge
gratis
inschrijven via Els.Soenens@integratie-inburgering.be
organisatie: Agentschap Integratie en Inburgering, Howest, Diversiteitsdienst

wingene

Asiel in de praktijk – bezoek aan het Rode Kruis Opvangcentrum Wingene

Het opvangcentrum in Wingene opende in april 2000 de deuren. Families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen vinden er een verblijf.

Wil je kennismaken met de werking van het centrum? De staf van het centrum toont je hoe het centrum werkt, hoe het dagelijkse leven van de bewoners eraan toegaat en hoe een asielprocedure verloopt.

woensdag 7 december, om 14u00

in het Rode Kruis Opvangcentrum, Boskapeldreef 6, Wingene
3€
vooraf inschrijven www.avansa-brugge.be
organisatie: Avansa, Rode Kruisopvangcentrum

Duinkerke

Vluchtelingen in Duinkerke

Net over de franse grens in Duinkerke leven vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn onderweg naar Engeland, op de vlucht voor oorlog, armoede of vervolging, op zoek naar een beter leven.

De overheid voorziet geen enkele vorm van hulp, in de ijdele hoop daarmee hun aanwezigheid te  ontmoedigen. Ondertussen proberen vrijwilligers en ngo’s de ergste nood te lenigen. Bruggelingen Christophe Steyaert, Ben Lierman en Eva Waes trekken regelmatig naar Duinkerke. Ze vertellen wat de noden zijn, hoe ze er iets proberen aan te doen en wat jouw bijdrage kan zijn.

woensdag 7 december, om 19u30
in Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
gratis
nschrijven via www.avansa-brugge.be
organisatie: Avansa, Niemand is illegaal

inburgering

Kruip in de huid van een inburgeraar (VOLZET)

Nederlands leren, werk zoeken, nieuwe mensen ontmoeten, onze samenleving leren kennen…

Habibulah, Concita, Waldek en Ruta kwamen onlangs vanuit het buitenland in de Brugse regio wonen. Met een inburgeringstraject helpt het Agentschap Integratie en Inburgering hen om hun weg te vinden in België.

Wil jij zelf ervaren wat dit traject allemaal inhoudt en welke drempels er overwonnen moeten worden? Na inschrijving wordt je meegenomen in hun verhaal en neem je plaats in hun schoenen.

vrijdag 9 december
je kan kiezen uit 3 sessies: 10u30, 14u00 of 17u00

in het Agentschap Integratie en Inburgering, Baron Ruzettelaan 27, Assebroek
gratis
Deze activiteit is al volzet, je kan niet meer inschrijven.
organisatie: Agentschap Integratie en Inburgering

DocTalks

DocTalks: Along the way

De Nederlandse cineaste Mijke de Jong maakte een aangrijpende en krachtige film over de ervaringen van Fatima en Zahra, gestrand in Istanboel na een levensgevaarlijke reis vanuit Teheran. Griekenland bereiken is hun doel, maar ook dan zijn ze nog nergens.
Na de film gaat moderator Mieke Dumont in gesprek met Dominique Savelkoul en haar dochter Louiza Zenasni. Zij vertellen over hun ervaringen toen ze naar het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos afreisden om er een week lang te gaan helpen.

zondag 11 december, om 10u30

in Cinema Lumière, Sint-Jakobsstraat 36, Brugge
10€ (standaard tarief) incl. aperitief
tickets via www.republiekbrugge.be 
organisatie: Cinema Lumière, De Republiek